Kunne en kanin være noget for dig?

Kunne en kanin være noget for dig?

Der er mange ting at tage stilling til, før man skal vælge hvilket kæledyr man skal have. Nogle har måske udset sig et bestemt dyr på forhånd. Et af de mest populære kæledyr, kaninen, kunne derfor være en mulighed. Her kigger vi på, hvad det kræver at have en kanin og hvilke ting man skal være opmærksom på, før man anskaffer sig en.

Socialisering og håndtering af kaniner

I naturen lever kaniner i små flokke, som derfor betyder, at de er meget sociale kæledyr. De lever i små huler, hvor de altid er tæt på deres flokmedlemmer. Af denne årsag, bør kaniner altid have nogle at snakke med. Det bedste for kaninen, er derfor at den har en anden kanin, den kan socialisere med. Kaniner trives bedst, når de er sammen med andre. Fordi de er så socialt et dyr, har de også meget forskellige personligheder. Det er derfor også vigtigt at tage stilling til, at ikke alle kaniner kan med hinanden. Den bedste måde at socialisere kaniner med hinanden på, er at de allerede kender hinanden fra de er helt små. Kaniner kan have store personligheder og være meget territoriale, så det er vigtigt at tænke på, før man anskaffer sig en!

Hvor meget opmærksomhed skal en kanin have?

Særligt hvis man har en enkelt kanin, er det enormt vigtigt at man involverer den så meget i ens liv som muligt. Nogle anbefaler minimum en time om dagen, selvom det nok reelt set er meget mere. Kaniner er naturligt byttedyr, hvilket betyder at de nemt kan føle sig utrygge - særligt når de er alene. Derudover, kan de på grund af deres byttedyrnatur, ligge skjul på hvis de har det dårligt eller mistrives, for ikke at fremstå svage overfor eventuelle rovdyr. De kan også blive aggressive, hvis de ikke socialiseres tidligt og tilstrækkeligt, på grund af deres territoriale adfærd.

Er kaniner gnavere? Hvilken kost skal de have?

Nej, kaniner er det der hedder lagomorfer. De er tæt relateret til gnavere, men afviger på flere forskellige måder. Blandt andet kosten. Gnavere har en meget mere alsidig diet end lagomorfer som kaniner, hvilket betyder at kaniner ikke kan spise alle de samme ting, som gnavere er i stand til. Den vigtigste del af kaniners diet er dog som mange gnavere, bestående af hø. Kaniner kan også være meget kræsne, hvorfor der af nogle anbefales at give dem foder i form af piller, hvor der ikke er variation, for at sikre de får de vitaminer de skal. Kaniner afviger også på andre måder fra gnavere, i at de ikke har hår hud på fødderne, eller trædepuder som andre dyr. De har et tykt lag pels, som dækker for en rimelig skrøbelig hud. Der er også nogle mere tydelige forskelle, såsom de store øre, de lange bagben og så videre. Der er dog endnu en forskel, i form af deres tænder. Ligesom gnavere, har kaniner og andre lagomorfer tænder, der vokser hele livet. Forskellen ligger dog i, at de har to sæt fortænder, i stedet for blot et sæt. 

Hvor længe lever kaniner?

Når det kommer til alderen, kan det variere meget afhængigt af race. Derudover er der mange faktorer, der spiller ind. Ordentligt socialisering, kost og motion kan gøre din kanins liv markant længere! Normalt kan kaniner blive minimum 4 år gamle, før det potentielt er helbredsproblemer, mens det nok er mest forventeligt at de bliver op mod 10 år gamle! Af denne årsag, er det også en beslutning, der bør overvejes nøje, hvis man vil anskaffe sig en kanin.

Plads, inde- og udekaniner

Da kaniner er så sociale dyr som de er, er det vigtigt ikke at have dem alene udenfor. Hvis man har en udekanin, er det for mange svært at socialisere tilstrækkeligt, og derfor en god idé at anskaffe sig mere end én. Kaniner kan dog sagtens være indenfor, og egner sig ligeså godt som hunde eller katte til at løbe rundt i huset, og være en del af deres families dagligdag. Man skal dog være opmærksom, da de særligt som små kan være destruktive - især når de ikke har nok at lave! Kaniner kræver også en god del plads, da de skal kunne løbe rundt i et par timer hver dag, ellers risikerer man helbredsproblemer som overvægt. Man kan da godt have dem i et bur både indenfor eller udenfor, men det er vigtigt at man lukker dem udenfor så de har plads til at løbe og udforske!

En god tilføjelse til familien

Alt i alt er kaninen en meget god og familievenlig mulighed, for familier der gerne vil anskaffe sig et kæledyr. Når kaninen er tryg og vant til dig og din familie, vil deres unikke personligheder virkeligt skinne igennem! Hvis du kan nikke genkendende til de forskellige ting nævnt heri, kan kaninen blive en fantastisk tilføjelse til din familie!

Se vores kæmpe udvalg af produkter til kaniner.
Vi har et lækkert udvalg lige her.

Tilbage til blog